Biografie OUD

10389006_864060226940629_3734603581606060779_nNaam: Kevin Pauwels
Woonplaats: Kalmthout
Nationaliteit: Belg
Geboortedatum: 12/04/1984
Burgerlijke stand: Vrijgezel

Categorie: Prof sinds 2006
Team: Sunweb-Napoleon Games
Trainer: Peter Hespel
Verzorger: Bart Risbourg


Jeugd

Kevin werd in 2002 als junior Belgisch kampioen en wereldkampioen veldrijden in Zolder.In de daaropvolgende zomer reed hij drie MTB-wedstrijden, waaronder het BK in Frasnes Les Avains. Hij was iedereen te snel af en nam de tricolore trui mee naar huis.

Twee jaar later werd hij opnieuw wereldkampioen veldrijden, dit keer bij de beloften in Pont-Château. Door deze titel kwam hij terecht bij het Fidea Cycling Team.

In zijn laatste seizoen bij de beloften won hij vijf wedstrijden en de eindstand in de Wereldbeker. Ook op de weg was hij dat jaar sterk met een overwinning Libin en de ronde van Luik. In september 2006 maakte hij de overstap naar de elite.

wp535e7250
Rustzacht Tim
Tim Pauwels was de oudere broer van de wereldkampioen bij de beloftes Kevin Pauwels. Zelf reed hij nog zonder contract, maar wel bij dezelfde ploeg als zijn broer en onder meer Bart Wellens. Op 26 september 2004 kwam Tim Pauwels ten val tijdens de eerste wedstrijd om de superprestige van het nieuwe seizoen in Erpe-Mere. Volgens artsen kreeg hij kort voor zijn val een hartaderbreuk.

Profcarrière

Sinds het seizoen 2008-2009 is Marc Herremans zijn trainer. Het ging steeds beter met Kevin en in 2008 behaalde hij zijn eerste grote overwinning bij de profs in de Vlaamse Druivenveldrit van Overijse. Een jaar later volgde er nog de solo overwinning in de wereldbeker van Heusden-Zolder.

Het seizoen 2010-2011 was het seizoen van ‘dé grote stap’. Kevin was heel het jaar door zeer sterk en behaalde maar liefst vijf prachtige overwinningen. Ook op de kampioenschappen presteerde hij zeer goed met een derde plek op het BK en WK. Hij sloot het seizoen af met 21 podia en top vier noteringen in alle regelmatigheidscriteria en in de UCI-ranking.

In maart 2011 wisselde Kevin Telenet-Fidea om voor Sunweb-Revor. Enkele maanden later werd hij in Halle Belgisch kampioen mountainbike, het begin van een superseizoen. Het seizoen begon met de zege in Erpe-Mere en gedurende het seizoen volgde er nog tien andere. Pauwels was in superform en verbaasde vriend en vijand.

Naast zijn elf zeges stond Kevin Pauwels twintig keer op het podium, werd UCI-leider en greep de eindzege in zowel de Gva Trofee als de Wereldbeker. Bij Sunweb-Revor waren ze zeer tevreden over de prestaties van Pauwels. De Kalmthoutenaar zag zijn lopende contract opengebroken, verbeterd en verlengd worden met twee jaar. Daardoor fietst hij zeker tot eind 2015 bij deze ploeg.

Ook in de daaropvolgende zomer presteerde Kevin Pauwels op een hoog niveau, met een tweede plaats in de koninginnenrit van de Ronde van België en opnieuw de Belgische mountaibiketitel. De man uit Kalmthout jaagde ook, weliswaar zonder succes, zijn Olympische droom na.

Bakala Academy brengt licht na mindere periode

Seizoen 2012-2013 werd niet het seizoen van Kevin Pauwels. Ondanks zijn vijf prachtige zeges, bleef er een wrange nasmaak. Heel het jaar door werd Pauwels geplaagd door een mysterieuze haperende ketting, waardoor hij niet enkel zeges zag gaan vliegen, maar ook in de eindklassementen en op het WK niet meespeelde.

Het jaar nadien was ook niet het seizoen van Kevin Pauwels. Toch haalde hij twee overwinningen. In zijn thuisgemeente Kalmthout won het de laatste editie van de Bosduincross. In de eindejaarsperiode kon hij ook de vernieuwde Bpost Bank Trofee van Essen op zijn naam schrijven. Op het WK in Hoogerheide greep hij ook nog het brons.

2014-2015 zagen we weer de Kevin van weleer. Door de nieuwe begeleiding van Peter Hespel en de Bakala Academy kon hij weer aan zijn terugkeer naar de top werken. Het seizoen begon nog rustig, maar vanaf zijn bloedstollende zege in de Superprestige van Zonhoven was de oude Kevin weer terug. De overwinningen volgden in snel tempo. Hij hield zijn niveau aan tot op het einde van het seizoen. Met acht overwinningen en minstens dubbel zo veel podiumplaatsen, deed Kevin het ook goed in de klassementen. Hij boekte voor de tweede keer de eindzege in de wereldbeker en was ook tweede in de Superprestige en Bpost Bank Trofee. Ondanks de opmars van de oppermachtige jonge talenten Mathieu Van Der Poel en Wout Van Aert, kon hij het seizoen afsluiten op de eerste plaats in het UCI-klassement.


Seizoen Categorie Belangrijkste prestaties
2001-2002 Junior Belgisch Kampioen Veldrijden
Wereldkampioen Veldrijden
Eindzege Superprestige
2002 Junior Belgisch kampioen Mountainbike
Zesde
 EK Mountainbike
Derde
 BK Weg
2003-2004 Belofte Wereldkampioen Veldrijden
Provinciaal kampioen Veldrijden
2004-2005 Belofte Eindzege GVA-Trofee
Derde
 BK Veldrijden
2005-2006 Belofte Eindzege Wereldbeker
Tweede
 eindklassement GVA-Trofee
2006 Belofte Overwinning Libin (weg)
Overwinning laatste rit Ronde van Luik (weg)
2008-2009 Elite Top vier in alle klassementen
2009 Elite Zevende Belgisch Kampioen Weg
2010-2011 Elite Top 3 in alle klassementen en kampioenschappen
2011 Elite Overwinning 2e rit Flèche du Sud + groene trui
Overwinning 4e rit Tour de Servië
Belgisch kampioen Mountainbike
2011-2012 Elite Eindzege GVA-Trofee
Eindzege Wereldbeker
UCI-leider
Koning Winter
Elf overwinningen
2012 Elite Belgisch Kampioen MTB
Tweede in koninginnenrit Ronde van België
2012-2013 Elite Tweede Wereldbeker
Derde 
Bpost Bank Trofee
Derde Belgisch Kampioenschap Veldrijden
Vijf overwinningen
2013-2014 Elite Derde Belgisch Kampioenschap Veldrijden
Twee overwinningen
2014-2015 Elite Eindzege Wereldbeker
Tweede Superprestige
Tweede Bpost Bank Trofee
UCI-leider
2015 Elite Tweede in openingsetappe Flèche Du Sud